Diabetes

Complicaties

Mensen die lijden aan diabetes mellitus (suikerziekte) krijgen vaak last van complicaties, waaronder problemen met de gezondheid van de voeten. Bij specifiek gerelateerde voetklachten spreken we van de term 'diabetische voet'. Er kunnen verschillende complicaties optreden zoals:

 

  • Verminderde bloedtoevoer naar de benen en voeten met als gevolg dat er minder bloed en zuurstoftoevoer plaatsvindt en daardoor wondjes minder goed genezen.
  • Verandering van de huid ten gevolge van zenuwbeschadiging. Hierdoor kan de huid erg droog worden, gaan schilferen en kloven vertonen.
  • Gevoeligheid voor infecties. Mensen met diabetes hebben een verlaagde weerstand waardoor de voeten gevoeliger zijn voor infecties (hiertoe behoren ook schimmelinfecties en kalknagels).
  • Vergroeiingen van de voet. Diabetes kan uitval van kleine voetspieren veroorzaken, met standsveranderingen als gevolg. Door problemen met de suikerstofwisseling kunnen uw voetgewrichten stijf wordem en minder goed functioneren. Dit geeft een groter risico op overmatige eeltvorming.

 

Waarom naar de Pedicure?

Ondanks preventieve maatregelen zijn voetproblemen bij diabetes op lange termijn helaas niet altijd te voorkomen. Daarbij kan ik u advies en behandeling bieden. Ook bij ernstige of complexe voetklachten kunt u bij mij terecht. Hiervoor ben ik speciaal opgeleid en bevoegd om specifieke problemen rondom de diabetische voet te herkennen en te behandelen. Uw voeten worden regelmatig gescreend op gevoel, beweeglijkheid en temperatuur. Indien nodig wordt u doorverwezen naar een arts, podotherapeut of een andere zorgprofessional.